2014. november 13., csütörtök

Az év vétele a Cressi Leonardo búvárkomputer

A Scuba Diving búvármagazin tesztcsapata 2014 legjobb vételének ajánlja a Cressi Leonardo komputert, de vajon milyen tudás párosul ezzel a megtisztelő címmel?   




Mindenki mást keres egy búvárkomputerben. A Leonardo nem kínál színes LED kijelzőt, nem figyeli a palacknyomást és nem tud egyszerre többféle gázkeveréket sem kezelni. Akkor mégis mit tud a Leonardo, kérdezhetnénk. Pontosan azt amit ígér: nemes egyszerűséget. Ezt pedig azok díjazzák elsősorban, akik "csak merülni" szeretnének, nem pedig kütyüzni a víz alatt is.

Az öt centiméter átmérőjű nagy kijelző könnyen olvasható, a karakterek jól láthatók, a rövidítések sem okoznak különösebb fejtörést. A főképernyőn a legfontosabb információkat látjuk: az aktuális mélységet, no deco időt, az elért legnagyobb mélységet, merülési időt, hőmérsékletet és az elem feszültségét. A másodlagos képernyőt gombnyomással érjük el, itt a beállított gázkeveréket, az oxigén parciális nyomást (PO2), valamint a személyes biztonsági szintet ellenőrizhetjük le.
Látható és hallható figyelmeztetések vannak a mélységi-, és biztonsági megállók, valamint a no deco idő lejáratának jelzéséhez. A képernyő közepén az emelkedési sebességet növekvő nyilak mutatják, az oxigén kitettséget pedig egy kis grafikonon követhetjük nyomon. Az egygombos kezelés egyszerű, gombnyomásra lapozunk, vagy lépünk be egy almenübe, nyomva tartva a gombot pedig kiválaszthatunk valamit. Bármely almenüből történő visszalépés egy szinttel feljebb automatikusan történik 2 másodperc várakozás után. Mivel csak egy irányba lehet lapozni néha túlszaladhatunk, de azért nem kell aggódni, még a kezdők sem fognak elveszni a menüben.

Nitrox keveréket 50%-ig tud kezelni a komputer 1,2 - 1,6 PO2 között. A tengerszint feletti magasság, illetve a személyes biztonság (konzervatív merülési stílus) egyaránt háromféle szinten választható. A számításokat a Cressi saját fejlesztésű, módosított Haldane & Wienke RGBM algoritmusa végzi. Biztonsági szintjére jellemző, hogy a kamrában végzett tesztmerüléseken kategóriája legszigorúbb értékeit adta.

Elképzelhető, hogy a Leonardo egyeseknek túlságosan egyszerű, és hogy a háttérvilágítás valamivel erősebb is lehetne, ugyanakkor pontosan azt nyújtja amit ígér: egyszerű kezelést és nagyfokú biztonságot, amit egy szerény árcédulával párosít és pontosan ezek miatt érdemelte ki az "Év vétele" elismerést is a ScubaLab-nál.



Tetszett amit olvastál? ha igen, akkor ajánld az ismerőseidnek is. Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése